Bjärsvik

Bjärsvik

Björkvik - Bjärsvik

2009 köpte vi Björkvik eller Bjärsvik 1:19 som ligger på en udde i sjön Bjärsen ca 25 km sydväst om Linköping. När vi tog över stället var det mycket nergånget, både tomt och stuga. T o m vägen fram till tomten är i mycket dåligt skick. Vi har föresatt oss att inom 5 år få ordning på först tomten sedan huset.

(Fotot ovan taget av Linn Grewell)

Vårens aktiviteter

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, May 13, 2012 20:19:52

Jaha, nu är det dags att uppdatera läget lite.

Vi har inte varit så flitiga besökare denna vinter eller vår, men några småsaker har vi fixat med i alla fall. Traktorn har fått bakhjulspunktering fixad och en hydraulventil har fått gå en runda på verkstad för att gängas om. Det senare p g a självförvållat haveri när jag skulle plocka isär ventilpaketet för att kolla upp en liten läcka.

Det som dock är detta inläggs huvudnummer är att vi nu äntligen planterat ett äppelträd på tomten. Vi har ju annars fina körsbärsträd och plommon, men ett riktigt svenskt äppelträd har vi saknat. Trädet fick vi av mina föräldrar för några år sedan (ja inte trädet, men ett presentkort avsett att köpa ett träd för).

Det är ett Ingrid-Marie som vi planterade i kanten av gräsmattan, någorlunda skyddat, och med endast några direkta soltimmar per dygn. Det tror vi blir bra.

Hålet grävde Jane och jag förra helgen. Drygt 0.8 m diameter och 0.8 m djupt. Det är endast lera i marken så vi fyllde botten med ca 2 dm grus och sten. Sedan 10 säckar planteringsjord uppblandat med löv och gräsklipp.

I bakgrunden ligger flytbryggan och väntar på årets sjösättning.

Runt trädet har vi slagit upp fyra stolpar som håller ett rep. Vi fick tipset på Blosterlandet (där vi köpte trädet) att det kunde skydda mot hjortar, rådjur och annat oknytt som kunde skada trädet. Sedan det obligatoriska stödet och gnagskyddet runt stammen.

Malcolm klipper med nya gräsklipparen och samlar gräs till jordblandningen.

Nästa projekt blir att bygga en till matplats i söderläge. Liknande bänk och bord som vi har i västläget på tomten. Vi får då lite soligare vid lunchtid/fikat än vi får vid matplatsen med kvällssol. Efter det får jag fixa till ett avtagbart tak till grillen som byggdes förra sommaren.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post40