Bjärsvik

Bjärsvik

Björkvik - Bjärsvik

2009 köpte vi Björkvik eller Bjärsvik 1:19 som ligger på en udde i sjön Bjärsen ca 25 km sydväst om Linköping. När vi tog över stället var det mycket nergånget, både tomt och stuga. T o m vägen fram till tomten är i mycket dåligt skick. Vi har föresatt oss att inom 5 år få ordning på först tomten sedan huset.

(Fotot ovan taget av Linn Grewell)

Sommaren 2010

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, August 15, 2010 06:20:13

Det har ju inte blivit så flitigt bloggande denna sommar, trots att vi numera kan koppla upp oss mobilt från stugan också. Tänkte därför bara summera sommaren vid Bjärsen så långt.

Malcolm bröt ju sin vänsterarm när han cyklade hem från sin sista sommarjobbsdag och har ju inte kunnat hjälpa till lika mycket som han brukar med arbetet på tomten under sommaren...

... men när han blev av med gipset i början på augusti så kom han igång direkt med att såga ved. Det har ju inte blivit någon segling annat än en kort tur i regn i början på sommaren eftersom han inte ville riskera att blöta ner gipset.

Besök

Vi hade Bengt på besök till tomten en kväll v27 när jag jobbade och Jane hade semester. Vi bjöd på middag i all enkelhet.

Helgen efter hade vi Janes föräldrar på besök och de flesta av oss som inte hade gipsat armen passade på att bada i det varma vattnet.

I början på augusti kom även mina föräldrar ner till oss och vi övernattade några nätter och vi jobbade ganska hårt med dikning av vägen på dagarna.

Vi hade även besök av två hungriga kräftor som fick dela på våra potatischips...

Arbeten

Vi har ju redan skrivit om dräneringen av gräsmattan väster om huset. Det blev riktigt bra visade det sig. Vi har inte haft några problem med att det hela tiden är blött på gräsmattan utan den uppför sig som en helt vanlig gräsmatta nu.

På samma sida av huset har vi också installerat en diskbänk som underlättar hushållsarbetet väsentligt. Tidigare stod där bara en plasttunna med ansluten avloppsslang.

Vi har ju bara kallvatten så vi behöver fortfarande värma på diskvattnet med vattenvärmare.

På andra sidan väggen (inne) har vi satt upp ett handfat som vi fick av Janes föräldrar. Dessutom dragit in kallvatten till blandaren där. Mycket smidigare att kunna borsta tänderna inomhus numera. Vi hade ju inget vatten indraget tidigare.

Nere vid sjön har vi rensat upp en hel del av sly, träd och vass. Det återstår en del, men det mesta åkte veckan innan Bruno och Anette kom på besök.

Sedan kom dikningen igång, här Bruno i samspel med traktorgrävaren...

Vägen kommer att breddas ca 1 m och vi kommer att behöva fylla på med mycket sten och grus för att få bra bärighet.

Det var mycket blött i marken och det blev snabbt en rinnande smet av leran som grävdes fram. Det visade sig vara en vattenåder som rann fram i diket och som tidigare runnit under vägen. Det var ju bra att det flödet numera rinner i diket och genom vägtrumman.

Trumman blev rätt rejält igensatt av all lera och grus som rann igenom när vi grävde diket så jag fick såga ner en lång smal björk för att använda som renssticka...

Vi passade på att lägga ut lite grus även i hjulspåren uppför den värsta biten som vi ännu inte gjort i ordning så att det skulle gå att ta sig hem även efter det stundande regnvädret. Jag har snabbdikat vid sidan om denna sträcka genom att köra fram och tillbaka med traktorn med högra sidans hjul nere i det för grunda diket för att trycka ner diket en aning. Det har visat sig göra susen för vägen som nu är mycket torrare och fastare trots en tids regnande.

Övrigt

Lägger in en kavalkad av bilder som tagits under sommaren:

Calle har bidragit med maten

Malcolm gräsröjer med gipsad arm

Carl med sitt Jerk Bait-spö

Malcolm med sin fångst på Carls Jerk Bait

samt en lite större firre på spinnare

Carl fick också gäddor

Några stämningsbilder

Åsså några Goofy-bilder:

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post36