Bjärsvik

Bjärsvik

Björkvik - Bjärsvik

2009 köpte vi Björkvik eller Bjärsvik 1:19 som ligger på en udde i sjön Bjärsen ca 25 km sydväst om Linköping. När vi tog över stället var det mycket nergånget, både tomt och stuga. T o m vägen fram till tomten är i mycket dåligt skick. Vi har föresatt oss att inom 5 år få ordning på först tomten sedan huset.

(Fotot ovan taget av Linn Grewell)

Dränering av gräsmattan

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, May 23, 2010 09:09:08

Kristi himmelsfärdshelgen bjöd på riktigt regnigt och kallt väder så vi drog oss lite för att sätta igång med vårt huvudprojekt denna långhelg.

Eftersom vi märkt att gräsmattan på norrsidan av huset alltid är blöt och lerig har Jane kollat upp vad man bör göra med sådana ytor. Idén är att gräva ett antal fåror som sluttar ut från huset och lägga i dräneringsrör i botten. Vi började med att gräva de tre första fårorna på fredagen och på lördag köpte vi en ny stor skottkärra och 30 m dräneringsslang (110 mm) från K-Rauta samt 0.4 kubikmeter singel från Bergs trä. Vi lade även i markväv i de fyra leriga fårorna innan vi hällde i ca 3-4 cm tjockt lager med singel i botten.

Carl och Malcolm sliter med den tunga och hala geggan .

Allt blev till en enda lervälling när vi grävde och trampade runt på "gräset" och det var inte utan att vi undrade vad vi gett oss in i.

Den överblivna leran kärrades kontinuerligt ner för utfyllnad nere vid passagen ut till badklippan. I fårorna sveptes markväven runt dräneringsslangen efter att vi fyllt på med lite mer singel runt slangen. Det översta lagret av gräsmattan lades tillbaka på slangen innan vi fyllde på med barkmull och överst med toppdress. Överst i fårorna strödde vi ut blandning av toppdress, kogödsel och gräsfrö.

På söndagen körde vi ner efter Carls fotbollsmatch och strödde ut resterande barkmull och toppdress samt spred toppdress, kogödsel och gräsfrö över hela ytan. På detta lade vi täckduk som skydd mot fåglar och för att inte ytan skulle torka ut så snabbt om det blev fint väder. Det har gått åt ca 30 säckar med barkmull och toppdress så långt.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post33