Bjärsvik

Bjärsvik

Björkvik - Bjärsvik

2009 köpte vi Björkvik eller Bjärsvik 1:19 som ligger på en udde i sjön Bjärsen ca 25 km sydväst om Linköping. När vi tog över stället var det mycket nergånget, både tomt och stuga. T o m vägen fram till tomten är i mycket dåligt skick. Vi har föresatt oss att inom 5 år få ordning på först tomten sedan huset.

(Fotot ovan taget av Linn Grewell)

Vårplantering

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, May 19, 2013 20:14:43

De bärbuskar som växer lite vilt på tomten levererar inte alltid så välsmakande bär. Rödvinbärsbuskarna ger till exempel bär som är rätt tama i smaken. Vi tog därför och köpte ett par rödvinbärsbuskar och två hallonbuskar. De ska stå rätt soligt så vi satte dem runt gläntan vid friggeboden.

Rödvinbärsbuskarna, "Jonkheer van Tets".

Hallonbuskarna, "Mormorshallon".

Jane satte även en del blomster invid stugan.

Ett måspar har återigen lagt ägg på stenen vid vår badklippa.

För två helger sedan lade vi i flytbryggan och sjösatte Calles fiskebåt.

Båten skrubbade Calle ren denna helg innan han gav sig ut på en fisketur. Tyvärr kom det en rejäl regnskur ganska snart efter han gett sig ut, så vi åkte tillbaka till Ljungsbro redan vid tretiden på söndagseftermiddagen.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post43

Sensommaren och hösten 2012

TomtenPosted by Familjen Wigren Thu, December 27, 2012 10:45:51

En summering av höstens aktiviteter torde vara lämpligt nu.

Storbjörkens alla grenar och ris fick vi transportera bort i omgångar. Som tur är har vi raska ungdomar som är villiga att hjälpa till.

Calle och Sofie håller fast riset på ATV-vagnen.

Det blev ett antal större risbrasor att elda upp under sensommaren. Veden staplade vi så gott det fick plats under vindskyddet.

Vi byggde även ett nytt bord med sittplatser som vi ställde upp på klippan i söderläget. Då kan vi få sol när vi tar eftermiddagsfikat (som inte tittar fram förrän senare vid vår matplats i öster).

Det bygget får jag kanske tillfälle att beskriva någon gång senare...

Vi får inte glömma att Jane målade friggeboden tidigare i sommar, väl så viktigt underhåll.

Vi fixade även till trappen upp till friggebodens altan som behövde bytas.

Samt fixade ett nytt bord framför förrådet.

Vi hade besök både från farfars' och morfars' samt övernattande gäster i tält och friggebod.

Under hösten har vi mest åkt ner och tittat till stugan, och fyllt på fågelmat sedan snön kom.

Vi håller på att förbereda indragning av fiber till tomten. Arbetet skall påbörjas till våren även om vi inte kommer att ansluta oss förrän nya stugan är på plats.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post42

Storbjörken

TomtenPosted by Familjen Wigren Sat, July 07, 2012 10:32:13

Nu har vi börjat fälla en stor björk som skymt förmiddagssolen. Den ringbarkades för två somrar sedan och i vår kom inga löv på den, så det var dags att fälla åldringen. Jag började med att såga ner de nedre grenarna och klättrade allt högre upp.

Sedan fästes en lina ca 10 m upp på stammen. Linan drog vi sedan via ett träd i fällriktningen och fäste i en annat träd för att kunna spänna linan. Jag sågade sedan av stammen på ca 7 meters höjd.

Toppdelen föll inte helt åt det håll som var tänkt, även om Jane och pojkarna hängde i den uppspända linan. Så trädet drog med sig ett enträd i fallet. Ingen större förlust eftersom det var rätt torrt och halvdött ändå.

Sedan återstår nu en hel del sågning, vedhuggning och risbränning innan vi tar ner den kvarvarande stammen.

/Roger

  • Comments(1)//bjarsvik.wigrens.net/#post41

Vårens aktiviteter

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, May 13, 2012 20:19:52

Jaha, nu är det dags att uppdatera läget lite.

Vi har inte varit så flitiga besökare denna vinter eller vår, men några småsaker har vi fixat med i alla fall. Traktorn har fått bakhjulspunktering fixad och en hydraulventil har fått gå en runda på verkstad för att gängas om. Det senare p g a självförvållat haveri när jag skulle plocka isär ventilpaketet för att kolla upp en liten läcka.

Det som dock är detta inläggs huvudnummer är att vi nu äntligen planterat ett äppelträd på tomten. Vi har ju annars fina körsbärsträd och plommon, men ett riktigt svenskt äppelträd har vi saknat. Trädet fick vi av mina föräldrar för några år sedan (ja inte trädet, men ett presentkort avsett att köpa ett träd för).

Det är ett Ingrid-Marie som vi planterade i kanten av gräsmattan, någorlunda skyddat, och med endast några direkta soltimmar per dygn. Det tror vi blir bra.

Hålet grävde Jane och jag förra helgen. Drygt 0.8 m diameter och 0.8 m djupt. Det är endast lera i marken så vi fyllde botten med ca 2 dm grus och sten. Sedan 10 säckar planteringsjord uppblandat med löv och gräsklipp.

I bakgrunden ligger flytbryggan och väntar på årets sjösättning.

Runt trädet har vi slagit upp fyra stolpar som håller ett rep. Vi fick tipset på Blosterlandet (där vi köpte trädet) att det kunde skydda mot hjortar, rådjur och annat oknytt som kunde skada trädet. Sedan det obligatoriska stödet och gnagskyddet runt stammen.

Malcolm klipper med nya gräsklipparen och samlar gräs till jordblandningen.

Nästa projekt blir att bygga en till matplats i söderläge. Liknande bänk och bord som vi har i västläget på tomten. Vi får då lite soligare vid lunchtid/fikat än vi får vid matplatsen med kvällssol. Efter det får jag fixa till ett avtagbart tak till grillen som byggdes förra sommaren.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post40

Sommaren 2010

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, August 15, 2010 06:20:13

Det har ju inte blivit så flitigt bloggande denna sommar, trots att vi numera kan koppla upp oss mobilt från stugan också. Tänkte därför bara summera sommaren vid Bjärsen så långt.

Malcolm bröt ju sin vänsterarm när han cyklade hem från sin sista sommarjobbsdag och har ju inte kunnat hjälpa till lika mycket som han brukar med arbetet på tomten under sommaren...

... men när han blev av med gipset i början på augusti så kom han igång direkt med att såga ved. Det har ju inte blivit någon segling annat än en kort tur i regn i början på sommaren eftersom han inte ville riskera att blöta ner gipset.

Besök

Vi hade Bengt på besök till tomten en kväll v27 när jag jobbade och Jane hade semester. Vi bjöd på middag i all enkelhet.

Helgen efter hade vi Janes föräldrar på besök och de flesta av oss som inte hade gipsat armen passade på att bada i det varma vattnet.

I början på augusti kom även mina föräldrar ner till oss och vi övernattade några nätter och vi jobbade ganska hårt med dikning av vägen på dagarna.

Vi hade även besök av två hungriga kräftor som fick dela på våra potatischips...

Arbeten

Vi har ju redan skrivit om dräneringen av gräsmattan väster om huset. Det blev riktigt bra visade det sig. Vi har inte haft några problem med att det hela tiden är blött på gräsmattan utan den uppför sig som en helt vanlig gräsmatta nu.

På samma sida av huset har vi också installerat en diskbänk som underlättar hushållsarbetet väsentligt. Tidigare stod där bara en plasttunna med ansluten avloppsslang.

Vi har ju bara kallvatten så vi behöver fortfarande värma på diskvattnet med vattenvärmare.

På andra sidan väggen (inne) har vi satt upp ett handfat som vi fick av Janes föräldrar. Dessutom dragit in kallvatten till blandaren där. Mycket smidigare att kunna borsta tänderna inomhus numera. Vi hade ju inget vatten indraget tidigare.

Nere vid sjön har vi rensat upp en hel del av sly, träd och vass. Det återstår en del, men det mesta åkte veckan innan Bruno och Anette kom på besök.

Sedan kom dikningen igång, här Bruno i samspel med traktorgrävaren...

Vägen kommer att breddas ca 1 m och vi kommer att behöva fylla på med mycket sten och grus för att få bra bärighet.

Det var mycket blött i marken och det blev snabbt en rinnande smet av leran som grävdes fram. Det visade sig vara en vattenåder som rann fram i diket och som tidigare runnit under vägen. Det var ju bra att det flödet numera rinner i diket och genom vägtrumman.

Trumman blev rätt rejält igensatt av all lera och grus som rann igenom när vi grävde diket så jag fick såga ner en lång smal björk för att använda som renssticka...

Vi passade på att lägga ut lite grus även i hjulspåren uppför den värsta biten som vi ännu inte gjort i ordning så att det skulle gå att ta sig hem även efter det stundande regnvädret. Jag har snabbdikat vid sidan om denna sträcka genom att köra fram och tillbaka med traktorn med högra sidans hjul nere i det för grunda diket för att trycka ner diket en aning. Det har visat sig göra susen för vägen som nu är mycket torrare och fastare trots en tids regnande.

Övrigt

Lägger in en kavalkad av bilder som tagits under sommaren:

Calle har bidragit med maten

Malcolm gräsröjer med gipsad arm

Carl med sitt Jerk Bait-spö

Malcolm med sin fångst på Carls Jerk Bait

samt en lite större firre på spinnare

Carl fick också gäddor

Några stämningsbilder

Åsså några Goofy-bilder:

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post36
Next »