Bjärsvik

Bjärsvik

Björkvik - Bjärsvik

2009 köpte vi Björkvik eller Bjärsvik 1:19 som ligger på en udde i sjön Bjärsen ca 25 km sydväst om Linköping. När vi tog över stället var det mycket nergånget, både tomt och stuga. T o m vägen fram till tomten är i mycket dåligt skick. Vi har föresatt oss att inom 5 år få ordning på först tomten sedan huset.

(Fotot ovan taget av Linn Grewell)

Semesteretapp 1

Just nuPosted by Familjen Wigren Sun, July 20, 2014 18:06:57

Första treveckorsperioden av sommarsemestern 2014 är nu slut och vi har haft tur med vädret denna gång.

Vi har mest latat oss vid stugan detta år, även om det blivit en del meckande med traktorn och lite vanligt trädgårdsunderhåll.

Förra onsdagen bjöd vi Lars-Åke och Kerstin som bor i Lilla Bjärsvik på middag nere vid sjön och i fredags hade vi Ulf och Marie Hägglund på besök. Deras Calle var också med förstås.

Vår Calle bjöd Hägglunds ut på en fisketur där de drog upp både gädda och gös. De släppte såklart tillbaka fisken varsamt i sjön igen.

Vi badade också förstås...

På kvällen bjöd vi på grillad mat med eftersits.


Nu skall vi jobba en vecka (Jane) eller två (Roger) innan vi tar ytterligare en kort semesterperiod. Vi får hoppas att vädret håller i sig till dess.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post45

Brittsommar

Just nuPosted by Familjen Wigren Sun, September 08, 2013 18:07:22
Helgen 7-8 september hade vi otroligt fint väder. Dagstemperaturen steg till över 20 grader och vi badade. Både Frida och Sofie var med på lördagsmiddagen.

På dagen satte vi upp fågelholkar, två små och en större, inköpta på Biltema.
Kanske inte bästa kvalité, men man får väl renovera dem efter hand.

Dessutom hyvlade, slipade och behandlade vi fikabordet i söderläge med miljöanpassat skyddslack.
Den stora grenen som vi tog ner för några veckor sedan lastade vi på släpvagnen tillsammans med en del ved. Grenen skall bli ett klätterträd till våra katter.

Eftersom Gibson och Donna inte kommer överens (han är hoppar på och biter henne ibland), så kommer vi att omplacera honom till en bra familj där han får vara ensam herre på täppan. Det här var därför sista helgen för honom på hans favoritplats...

På lördagskvällen fick vi se ett djur som simmade förbi utanför vår matplats, troligen ett Bisamdjur. Det var lite svårt att få en bra bild.
Vädret var som sagt varmt på dagen, men det går tydligt mot höst eftersom solen går ner så tidigt, och det kändes motiverat att tända en brasa i öppna spisen i stugan.

Nästa gång vi åker ner så åker nog båtarna och bryggan upp.../Roger  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post44

Vårplantering

TomtenPosted by Familjen Wigren Sun, May 19, 2013 20:14:43

De bärbuskar som växer lite vilt på tomten levererar inte alltid så välsmakande bär. Rödvinbärsbuskarna ger till exempel bär som är rätt tama i smaken. Vi tog därför och köpte ett par rödvinbärsbuskar och två hallonbuskar. De ska stå rätt soligt så vi satte dem runt gläntan vid friggeboden.

Rödvinbärsbuskarna, "Jonkheer van Tets".

Hallonbuskarna, "Mormorshallon".

Jane satte även en del blomster invid stugan.

Ett måspar har återigen lagt ägg på stenen vid vår badklippa.

För två helger sedan lade vi i flytbryggan och sjösatte Calles fiskebåt.

Båten skrubbade Calle ren denna helg innan han gav sig ut på en fisketur. Tyvärr kom det en rejäl regnskur ganska snart efter han gett sig ut, så vi åkte tillbaka till Ljungsbro redan vid tretiden på söndagseftermiddagen.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post43

Sensommaren och hösten 2012

TomtenPosted by Familjen Wigren Thu, December 27, 2012 10:45:51

En summering av höstens aktiviteter torde vara lämpligt nu.

Storbjörkens alla grenar och ris fick vi transportera bort i omgångar. Som tur är har vi raska ungdomar som är villiga att hjälpa till.

Calle och Sofie håller fast riset på ATV-vagnen.

Det blev ett antal större risbrasor att elda upp under sensommaren. Veden staplade vi så gott det fick plats under vindskyddet.

Vi byggde även ett nytt bord med sittplatser som vi ställde upp på klippan i söderläget. Då kan vi få sol när vi tar eftermiddagsfikat (som inte tittar fram förrän senare vid vår matplats i öster).

Det bygget får jag kanske tillfälle att beskriva någon gång senare...

Vi får inte glömma att Jane målade friggeboden tidigare i sommar, väl så viktigt underhåll.

Vi fixade även till trappen upp till friggebodens altan som behövde bytas.

Samt fixade ett nytt bord framför förrådet.

Vi hade besök både från farfars' och morfars' samt övernattande gäster i tält och friggebod.

Under hösten har vi mest åkt ner och tittat till stugan, och fyllt på fågelmat sedan snön kom.

Vi håller på att förbereda indragning av fiber till tomten. Arbetet skall påbörjas till våren även om vi inte kommer att ansluta oss förrän nya stugan är på plats.

/Roger

  • Comments(0)//bjarsvik.wigrens.net/#post42

Storbjörken

TomtenPosted by Familjen Wigren Sat, July 07, 2012 10:32:13

Nu har vi börjat fälla en stor björk som skymt förmiddagssolen. Den ringbarkades för två somrar sedan och i vår kom inga löv på den, så det var dags att fälla åldringen. Jag började med att såga ner de nedre grenarna och klättrade allt högre upp.

Sedan fästes en lina ca 10 m upp på stammen. Linan drog vi sedan via ett träd i fällriktningen och fäste i en annat träd för att kunna spänna linan. Jag sågade sedan av stammen på ca 7 meters höjd.

Toppdelen föll inte helt åt det håll som var tänkt, även om Jane och pojkarna hängde i den uppspända linan. Så trädet drog med sig ett enträd i fallet. Ingen större förlust eftersom det var rätt torrt och halvdött ändå.

Sedan återstår nu en hel del sågning, vedhuggning och risbränning innan vi tar ner den kvarvarande stammen.

/Roger

  • Comments(1)//bjarsvik.wigrens.net/#post41
Next »